Norwegian B1 course

Er nordmenn født med ski på beina?

Før du leser

Er nordmenn født med ski på beina?

“Nordmenn er født med ski på beina” er et kjent uttrykk i Norge. Det betyr at skisport er veldig vanlig i Norge.

Skisporten er en av de viktigste vinteraktivitetene vi har i Norge, og folk i alle aldre går på ski. Skisporten er en aktivitet både for vanlige folk og profesjonelle utøvere.

Det finnes mange forskjellige typer ski. Langrenn, slalåm, skiskyting og telemark er noen av de vanligste typene.  

Det er usikkert hvor skiene ble oppfunnet. Det har blitt funnet historier i både Norge, Russland og Kina. Men det vi vet er at skiene har vært brukt av nordmenn i mer enn 5000 år. En av de mest kjente historiske hendelsene er fra 1888, da Fridtjof Nansen ledet en gruppe med fem menn på ski over Grønland. 

Folk i Norge er svært glade for å komme seg ut i naturen, og når det er snø, går mange på ski. Det er vanlig at foreldre tar med seg barna ut helt fra de er babyer. Da ligger babyen i en pulk. Når barna klarer å gå, begynner mange av dem å lære seg å stå på ski.  Det er vanlig å gå på tur enten på fjellet eller i løyper. Mange liker å ta med seg termos med kakao og pølser som kan grillesbål når man tar en pause.

Det er selvfølgelig ikke alle nordmenn som liker å gå på ski, men ifølge statistikk er det ca. 30% som står på ski en gang i blant hvert år. For de som ikke liker å gå på ski, er det andre vinteraktiviteter som er populære, for eksempel skøyter eller snowboard. 

I Norge har vi mange profesjonelle skiutøvere, og flere av utøverne har vunnet mange gull i forskjellige nasjonale og internasjonale konkurranser. Noen av de mest kjente utøverne i Norge er Petter Northug, Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Aksel Lund Svindal, Therese Johaug, Bjørn Dæhlie, Johannes Høsflot Klæbo og Ole Einar Bjørndalen. Dette er kun få av mange svært gode profesjonelle skiløpere. Flere av disse utøverne har vunnet medaljer i både OL og VM

Norge arrangerer årlig flere skirenn, både for nordmenn og internasjonale skiløpere. Den mest kjente er Birkebeinerrennet, som går fra Rena til Lillehammer. Holmenkollmarsjen er også kjent, og det er en stor folkefest for Norge. Da møtes mange tilskuere på Holmenkollen og heier på skiløperne. 

De aller fleste nordmenn mestrer å stå på ski, enten langrenn eller slalåm. Det blir sett på som en viktig del av Norsk kultur. For de fleste barn er det lett å lære seg å stå på ski. Men for voksne kan det være litt vanskeligere. Mange faller ofte i begynnelsen, og det kan være litt flaut. Da er det viktig å stå på, og ikke gi opp!


NorskEngelsk
(en) alder
aldre
age
ages
profesjonellprofessional
(en) (idretts)utøversportsman, athlete
(en) typetype
slalåmslalom
skiskytingbiathlon
telemarktelemark
å oppfinne
(oppfant, har oppfunnet)
to invent
(en) hendelseevent, happening
å lede
(ledet, har ledet)
to lead
sværtextremely
(en) babybaby
(en) pulkpulk
(small sled used in sport or for transport)
enten … ellereither … or
å grille
(grillet, har grillet)
to grill
(en) termosthermos
(et) bålbonfire
(en/ei) løypepiste, ski track
en gang i blantonce in a while

(en) skøyte
gå på skøyter
skate
go skating
(en) skiløperskier
OL (olympiske leker)Olypian Games
VM (verdensmesterskap)world championship
årligyearly
(et) skirennski race
(en) tilskuerbystander, onlooker
å mestre
(mestret, har mestret)
to master
å falle
(falt, har falt)
to fall
å stå påkeep going

2 thoughts on “Er nordmenn født med ski på beina?”

Leave a Reply